Liiga Hokej Na Ledu

Sortiraj po
Vreme
Liga
Vreme:
1H
3h
Danas
3 dana
Sve
Mečevi Antepost
Hokej na Ledu
Konačan Ishod
1
X
2
Konačan Ishod
1
X
2
Dupla Šansa
1 ili X
1 ili 2
X ili 2
Pobednik (uklj. OT & PK)
1
2
Ukupno golova 4.5
Manje
O/U
Više
Ukupno golova 4.5
Manje
O/U
Više
Ukupno Golova 5.5
Manje
O/U
Više
Ukupno golova 6.5
Manje
O/U
Više
I period - ukupno
Manje
O/U
Više
Hendikep
1
HD
2
Hendikep
1
HD
2
Hendikep (uklj. OT & PK)
1
HD
2
Finska - Liga
16:30
05.03
JYP Jyvaskyla
Vaasan Sport
3.65
4.10
1.70
2.55
4.5
1.46
1.97
0.5
1.70
16:30
05.03
SaiPa Lappeenranta
Assat Pori
4.30
4.20
1.60
2.27
4.5
1.56
1.71
1.5
2.04
16:30
05.03
Tappara Tampere
Lukko Rauma
1.93
3.75
3.05
2.12
4.5
1.65
1.93
-0.5
1.74


Svjetski popularni sport na ledu


Činjenica da je hokej na ledu jedan od najpopularnijih sportova danas mnogima je nevjerovatna. Prema službenim istraživanjima, hokej je na trećem mjestu po broju navijača širom svijeta. Ispred njega su samo fudbal i košarka, potpuno očekivano. Trenutno je baza ljubitelja hokeja na ledu oko 2,2 miliona i taj broj nastavlja da raste. Zanimljiva je činjenica da, uprkos razmišljanju većine, ovaj sport nije popularan samo na sjevernoameričkom kontinentu. Granice njegove popularnosti proširuju se posljednjih decenija i možemo reći da danas gotovo i ne postoje jer je ovaj sport globalno popularan. Naime, posljednjih decenija hokej na ledu bilježi najveći rast popularnosti prema broju zemalja koje su postale članice Međunarodne hokejaške federacije. Prije samo 20 godina taj je broj bio dvostruko manji. Kanada i Sjedinjene Države bez premca su u pogledu popularnosti i kvaliteta ove igre. Međutim, prate ih brojne evropske zemlje. Švedska, Rusija, Češka i Finska jedna su od najuspješnijih ne samo evropskih već i svjetskih zemalja u hokeju na ledu.


Savršen sport za grijanje hladnih navijačkih srca Finaca


Hokej na ledu smatra se jednim od najdinamičnijih sportova. Mnogi obožavatelji i analitičari pripisuju većinu zasluga ovoj funkciji, zbog čega je postala toliko popularna širom svijeta. Ono što je prilično zanimljivo je činjenica da su popularnost i kvalitet igre u skandinavskim zemljama na izuzetno visokom nivou. Finska i Švedska su među najboljima na svijetu u hokeju na ledu. Jedna od stvari koja je sigurno doprinijela popularnosti ovog sporta u tim zemljama je činjenica da se igra u dvoranama i da je neovisan o vremenskim prilikama. To nije isti slučaj sa većinom sportova, pa je ova prednost vjerovatno utjecala na vašu popularnost. Zanimljivo je da je danas u Finskoj ovo treće mjesto na listi najobučenijih sportova. Otuda i činjenica da je u ovoj zemlji registrovano preko 76 hiljada profesionalnih igrača. Hokej na ledu jednako je zastupljen u gotovo svim regijama zemlje. Zbog toga postoji veliki broj regionalnih turnira. Liga je jedan od najvećih, najpopularnijih i najcjenjenijih turnira na svijetu, ne samo u Finskoj.


Zanimljiva povijest puna promjena koja je pratile razvoj turnira Liiga i donijele joj još veći prestiž


Iako Liiga nije najstariji turnir u hokeju na ledu u Finskoj, ubrzo nakon svog osnivanja postavila je standarde koji su joj omogućili da se razvije u giganta kakav je danas. Naime, hokej na ledu počeo se igrati u Finskoj oko 1922. godine, a mnogi klubovi i turniri postojali su i prije osnivanja Liige. Službena prva sezona Finnish Elite League, poznatije kao Liiga, odigrana je 1975. godine. Danas je Liiga najveći i najbolji turnir u hokeju na ledu u Finskoj. 15 timova iz cijele Finske bori se za titulu najbolje ekipe. Sistem izbora timova koji će igrati na ovom prestižnom turniru mijenjao se nekoliko puta. Koji god princip uveden, uspostavljena je veza s drugim najkvalitetnijim turnirom u hokeju na ledu u Finskoj, poznatijim kao Mestis. Trenutno postoji sistem prema kojem samo timovi koji su se pokazali kao najbolji u drugoj ligi mogu kandidovati za Liigu i mogu biti premješteni na osnovu prethodnih rezultata. Prate se i rezultati timova koji su već u Liigi, a ako neke od timova ne budu dobro nastupale iz sezone u sezonu, mogu ga ukloniti sa liste timova. Zanimljivo je da su samo 4 ekipe uspjele ostati na spisku timova koji igraju na ovom turniru od 1975. godine do danas. Zanimljiva je i organizacija turnira. Ukupno se igra 60 utakmica u sezoni. Svaka ekipa igra sa svakom plus još dva meča s najboljim timovima iz svoje regije, a 6 timova koji su postigli najbolje rezultate ulaze u playoff i bore se za titulu najboljeg. Sve utakmice redovno traju 60 minuta.


Finska Liiga - igrači i klubovi koji su je učinili jednim od najboljih svjetskih turnira u hokeju na ledu


Svi će se složiti da turniri svjetske klase, osim izuzetne organizacije, uloženog novca, dvorana i sličnog, duguju veliku zahvalnost timovima i igračima na njihovoj popularnosti. Kvalitet je jedna od ključnih stvari koja drži gigantske turnire na vrhu liste. Od samog početka, Finska Liiga postavila je standard koji je održavala godinama. Svih 15 timova vrhunskog je kvaliteta, dok se igrači mogu pohvaliti brojnim svjetskim rekordima. U istoriji od skoro 40 godina, jedan od najuspješnijih a ujedno i najstarijih klubova, sa 10 osvojenih titula, je Turun Palloseura, poznatiji kao TPS. Osnovan je 1922. godine, a kvalitet mu s godinama ne opada. Posljednju titulu osvojio je 2010. godine. Definitivni prvak je klub Tappara, rekorder po broju osvojenih titula, čak 14. Ovaj klub osnovan je 1955. godine, ali je brzo privukao pažnju. Izuzetna predanost igrača i trenera dovela je do toga da klub dominira godinama, posljednja titula osvojena je 2017. godine. Klub koji je posljednjih godina privukao veliku pažnju je HPK ili Hämeenlinnan Pallokerho, trenutni prvak. HPK je takođe jedan od klubova koji se može pohvaliti dugom istorijom, ali ne toliko uspješnom. Naime, iako je osnovana 1929. godine, osvojila je samo 2 titule u Liigi. Mnogi govore o tome kako je ovaj tim klub sada sazrio i da njegovo vrijeme tek dolazi. Liiga je bez pretjerivanja jedan od turnira koji se može pohvaliti izuzetnom kvalitetom svih klubova, gotovo sve utakmice su neizvjesne, a time je i pravi sportski užitak zagarantovan.


Kladite se uz mega BONUSE na najuzbudljivije utakmice finkskog nacionalnog turnira - Liiga, jednog najprestižnijih evropskih turnira u hokeju na ledu


Ne propustite pravu poslasticu među utakmicama jednog od najdinamičnijih sportova na svetu, hokeja na ledu. Pratite i kladite se uz odlične kvote na najbolje utakmice finskog nacionalnog turnira Liiga. Registrujte se sada i iskoristite fantastične BONUSE koje je vaša omiljena sportska kladionica pripremila za sve naše redovne korisnike. Uživajte u klađenju uživo i osjetite nalet uzbuđenja i adrenalina koji obećavaju mečevi Liige.

Vrh strane
Tiket
Status tiketa
Proveri tiket