Snuker klađenje

Mečevi Antepost
Svetsko Prvenstvo
Svetsko Prvenstvo - Snuker
The Masters
The Masters
UK Championship
UK Championship

Snuker klađenje


Jedna od najpopularnijih bilijarskih igara je Snuker. Igra se odvija na posebnom stolu koji je prekriven zelenom čohom. Bilijarskim štapom koji se naziva tak pogađaju se kugle duž stola. Na sva četiri kraja pravougaonog stola nalaze se četiri rupe i još dvije na sredini dužih strana stola. Igra se sa 22 kugle i bodovanje se vrši na sljedeći način:


 • Jedna bijela kugla (tzv. udarna kugla);

 • 15 crvene kugle - svaka kugla koja upadne u rupu nosi 1 poen;

 • Šest šarene kugle (tzv. ciljne kugle) - žuta nosi 2 poena, zelena 3 boda, smeđa 4, plava 5, ružičasta 6 i crna 7.


Snuker igra se sastoji od frejmova. Frejm osvaja igrač koji sakupi više poena od protivnika. Unaprijed se određuje broj frejmova na meču. Profesionalci igraju na veći broj frejmova, a amateri na manji. Tako npr. Na Svjetskom prvenstvu igra se u 11 dobijenih frejmova, a finale Svjetskog prvenstva u maksimalno 35 frejmova, a pobjednik je igrač koji prvi osvoji 18 frejma.


Snuker je najpopularnija bilijarska igra u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i pojedinim delovima Azije. 


Voliš da gledaš uzbudljive snuker mečeve? Zašto svoje poznavanje snukera ne bi unovčio? Kada već pratiš snuker skorove, zašto ne kreneš da se kladiš na iste?


MeridianBet sportska kladionica te poziva na klađenje na snuker. Kada jednom probaš klađenje na snuker zavolećeš ga isto kao i same snuker mečeve i igrače. U našoj kladionici ćeš pronaći sve najpopularnije snuker lige kao i najbolje kvote za klađenje. Posjeti nas i uvjeri se da klađenje na snuker koje jednom krene nikada više ne prestaje.


Da bi tvoje klađenje bilo uspješnije nego prije, MeridianBet je za tebe pripremio statistiku za sve popularne sportove, pa i za snuker. Rezultati snuker nalaze se u okviru statistike tako da uvijek možeš propratiti kakav je učinak postigao određeni igrač na kojeg želiš da se kladiš, u kakvoj je formi, da li je favorit ili nije. Iskoristi sve podatke sa našeg sajta i nikad više ne dozvoli da tvoje klađenje na bilo koji sport bude neuspješno.


Ako si ljubitelj adrenalina dok gledaš neki meč, klađenje uživo na snuker je pravi izbor za tebe. Snuker je igra prepuna iznenađenja i preokreta koje možeš predvidjeti. Proprati određeni meč neko vrijeme, predvidi šta se naredno može desiti na meču, pronađi najbolju MeridianBet kvotu i brzo zaradi novac kladeći se uživo.


Pored klađenja na snuker, pronađi i druge sportove na koje bi mogao da se kladiš kao što su stoni tenispikadohokej na ledubejzbol. Pored ovih sportova u našoj ponudi su i svi drugi popularni sportovi koje pratiš i za koje misliš da bi ti mogli donijet novčanu dobit. Kombinuj sportove, miksaj igre i neka ti beskrajno zabavan svijet klađenja postane još zabavniji uz velike svote novca koje možeš osvojiti kladeći se u MeridianBet sportskoj kladionici.


Registruj se i zaroni u čaroban svet klađenja na snuker u MeridianBet sportskoj kladionici.


Pravila snukera


Pravila snukera nisu teška i većina ljudi koja prati snuker zna bar ponešto o pravilima ove igre. 


Igra se sastoji od unaprijed određenog broja frejmova. Dva igrača naizmenično takovima udaraju bijelu loptu na stolu, a njome treba pogoditi željenu kuglu tako da ona upadne u rupu stola i ostvariti poene.


Pravila snukera podrazumijevaju to da svaka kugla na stolu ima određen broj poena koji se dobija prilikom njenog ubacivanja u rupu. Poslije svake crvene kugle ubacuje se neka od šarenih. Šarene kugle se nakon ubacivanja vraćaju ponovo na sto, dok se crvene ne vraćaju. Kada se stigne do dijela u igri gdje više nema crvenih kugli na stolu, ubacuju se šarene po pravilnom redoslijedu od žute do crne. 


U jednoj partiji maksimalan broj poena koje igrač može da sakupi, bez ijednog promašaja je 147, kako propisuju snuker pravila. Može se prikupiti i 155 bodova ako je igrač nastupio poslije faula koji je protivnik napravio i ako je snukovan. Snukovan igrač ne može da pogodi odmah crvenu lopticu, već neku od šarenih gađa kao crvenu (tzv. free ball).


Pravila snukera pokazuju kako se poeni mogu osvojiti u toku meča i to na sljedeće načine:


 1. Iz faula (ukoliko igrač pogodi crvenu loptu, a na redu je šarena i obrnuto);

 2. Ako bude ubačena bijela kugla ili igrač ne može da izađe iz “maske” koja podrazumijeva da je protivnik igraču ostavio bijelu loptu na mjesto sa kojeg ne može da pogodi ciljanu kuglu.


Sniker pravila obuhvataju i postojanje sudija koji prate tok igre. Njihova je uloga da dosuđuju faulove, vraćaju šarene kugle na njihove pozicije, govore koliko poena u nizu je osvojio jedan igrač prilikom jednog prilaska stolu i sl. Kada se sve ovo uzme u obzir, snuler pravila su jasno definisana i svaki igrač mora da ih poznaje.


Istorija snukera


Smatra se da je snuker nastao u drugoj polovini 19. veka i to među britanskim oficirima u Indiji. Vremenom se razvijala igra snukera tako da su u Jabalpuru 1874. ili 1875. crvenim kuglama i crnoj kugli dodate šarene kugle. Riječ snuker znači “postaviti prepreku” što se često koristi u samoj igri.


Profesionalni igrač bilijara i snukera, Džo Dejvis, 1927. godine organizovao je prvo Svjetsko prvenstvo. Do 1946. osvajao je svako prvenstvo. Snuker je imao i uspona i padova kao sport u svom razvitku. Dejvis je pokušao da uvede novu verziju igre sa dvije dodatne kugle u boji, ali mu to nije pošlo za rukom.


Dejvid Atenboro je naručio snukerski turnir Pot Black 1969. godine kako bi demonstrirao televizijske boje, jer je snuker bio idealan za to. 


Od tada pa nadalje kreću televizijski prenosi snukera, sa velikim brojem gledalaca, pa snuker jako brzo postaje popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, zemljama Kromonvelta.


Sve je veća popularnost ove igre u Kini i zemljama Dalekog Istoka, pa se i zainteresovanost za ovu vrstu sporta očekuje u budućnosti.


Snuker na tv uživo


Snuker uživo prenosi Eurosport kanal 1 i 2, tako da svi ljubitelji ovog sporta mogu pratiti uzbudljive okršaje snukeraša upravo na ovim kanalima.


Svetski prvaci u snukeru


Postoji nekoliko višestrukih svjetskih prvaka u snukeru. Najpoznatija imena svetskih prvaka su:


 1. Džo Dejvis

 2. Fred Dejvis

 3. Džon Pulman

 4. Rej Rirdon

 5. Aleks Higins 

 6. Stiv Dejvis

 7. Džo Džonson

 8. Stiven Hendri

 9. Roni O’Salivan

 10.  Mark Selbi


Ovo su najtrofejniji svjetski prvaci u snukeru, a ima ih mnogo više.


Najbolji snuker igrač svih vremena


Skoro da ne postoji osoba koja prati snuker, a da nije postavila pitanje: “Ko je najbolji snuker igrač svih vremena?”


Ostani uz ovaj tekst i saznaj ko je najbolji snuker igrač svih vremena i zbog čega nosi takav epitet u svijetu snukera.


Roni O’SalivanRoni O’Salivan je najbolji snuker igrač svih vremena. Postao je britanski šampion sa 13 godina. Osvojio je rekordnih sedam titula Svjetskog prvenstva u rasponu od 21 godinu i to 2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020, 2022. Osvojio je i sedam titula na šampionatu Ujedinjenog Kraljevstva, ali i sedam Mastersa. Još uvijek je aktivan profesionalni igrač snukera i njegova želja za još nekim zlatom je prevelika. Karakteriše ga brza igra po kojoj je i dobio nadimak The Rocket (raketa).


Ostali najbolji igrači snukera


Među ostale najbolje igrače snukera biće navedena još četiri igrača koji, zajedno sa Roni O’Salivanom čine listu Top 5 najboljih igrača snukera. U te igrače ubrajaju se:


 • Stiven Hendri

 • Stiv Dejvis

 • Aleks Higins

 • Džon Higins


Stiven Hendri


Stiven Hendri je profesionalni snuker igrač iz Škotske. Na vrhuncu svoje slave dobio je nadimak Ledeni čovek. Osvojio je sedam titula Svjetskog prvenstva, a najčuveniji je po prvoj tituli koju je na Svjetskom prvenstvu osvojio sa 21 godinom i na taj način postao najmlađi osvajač Svetskog prvenstva snukera u istoriji. U svojoj karijeri ima dosta osvojenih medalja na najrazličitijim turnirima i takmičenjima.


Stiv Dejvis


Bivši profesionalni igrač snukera iz Engleske, Stiv Dejvis, u svojoj vitrini ima 28 titula sa najprestižnijih snuker takmičenja i turnira. Od toga čak 6 titula osvojio je na Svjetskom prvenstvu. Njegova pobjeda u finalu Svjetskog prvenstva 1989. godine nad Džonom Parotom od 18:3 u frejmovima i danas se smatra najvećom pobjedom finala Svjetskog prvenstva.


Aleks Higins


Aleks Higins je bivši profesionalni igrač snukera iz Severne Irske. Poznat pod nadimkom Uragan zbog svoje brze igre, svojim gledaocima uvijek je priređivao zanimljive mečeve. U svojoj karijeri osvojio je 20 titula, a najpoznatija mu je pobjeda na Šampionatu Ujedinjenog Kraljevstva 1983. godine, jer je gubio od protivnika 7:0, ali je uspio da se vrati u meč i odnese pobjedu sa 16:15. Svjetsko prvenstvo osvojio je dva puta.


Džon Higins


Škotski profesionalni igrač snukera, Džon Higins. U svojoj karijeri osvojio je 31 titulu, od toga 4 titule dolaze sa Svjetskih prvenstava. Prvu titulu Svjetskog prvenstva osvojio je 1998. godine, a posljednju 2011. I kada je ušao u četrdesete godine ostao je igrač u formi. I dalje se takmiči i možda će njegovi uspjesi ponovo ugledati svjetlo dana.


Sto za snuker dimenzije


Dimenzije stola za snuker iznose 1,8x3,7m, što znači da je on znatno veći od bilijarskog stola.


Razlika između snukera i bilijara


Najveća razlika između snukera i bilijara ogleda se u dimenziji stolova na kojima se igraju, u podlozi, masi kuglica koje se udaraju štapovima, dužini štapova, ali i po samoj tehnici igre.


Kada pročitaš sve zanimljive informacije o snukeru, pogledaš kvote za takmičenja koja te interesuju ili možda kvote za pobjednika sljedećeg Svjetskom prvenstva, nemaš razloga da ne kreneš u uzbudljivu avanturu praćenja snukera i klađenja na omiljene igrače.


Sportska kladionica MeridianBet čeka te da zajedno pišemo novu istoriju pobednika.


Vrh strane
Tiket
Status tiketa
Proveri tiket