Hokej na ledu Švedska

Mečevi Antepost
Alsvenskan Liga
SHL

Neosporna povezanost osvajanja evropskih zemalja i procvata hokeja na ledu


Često se kaže da je sport univerzalni jezik svijeta, da bez obzira koji dio naše zelene planete živio, svi ljubitelji neke vrste sporta će razumjeti i komunicirati s tim jezikom ljubavi prema njemu. Međutim, ma koliko univerzalni i rasprostranjen bio, neki ga stereotipi nisu uspjeli zaobići. Možda je svojom rasprostranjenošću postao još podložniji njima ko bi to sa sigurnošću mmogao tvrditi. Često se dogodi da mnoge sportove ponekad čak i nesvjesno povezujemo s određenim zemljama, iako to nije u potpunosti opravdano. Tako, na primjer, kada govorimo o ragbiju, obično mislimo na američki kontinent, badminton povezujemo s azijskim zemljama poput Japana, kriket povezujemo s Engleskom, a lista se jednostavno nastavlja.. Često su te asocijacije napravljene na osnovu toga što se poreklo tih sportova vezuje upravo za ove zemlje. Međutim, sve je češće da ove zemlje više nisu najistaknutije u tim sportovima i da su druge preuzele vodstvo u pogledu ulaganja, kvaliteta igrača i igre, a time i u osvajanju medalja na najvećim svjetskim takmičenjima. Dobar primjer za to je hokej na ledu. Naime, ovaj sport je najčešće povezan sa Kanadom ili zemljom u kojoj je nastao, Amerikom. Tačno je da je prilično popularan u Kanadi, proglašen je čak i nacionalnim sportom ove zemlje. Međutim ne možemo pobeći od činjenice da druge zemlje posljednjih decenija taj sport "preuzimaju" sa sjevernoameričkog kontinenta. Evropske zemlje sve više zauzimaju postolja najvećih takmičenja u ovom sportu. Rusija, Češka, Švedska i prvenstveno Finska danas su najzaslužnije za povećanu popularnost hokeja na ledu u Evropi. Tome u prilog govori činjenica da gotovo 30% profesionalnih hokejaša na svijetu dolazi samo iz Evrope. Takođe, najveći porast broja navijača hokeja na ledu u posljednjih nekoliko decenija zabilježen je na evropskom tlu.

 zabilježen je na evropskom tlu.


Hokej na ledu - sport koji je otopio “hladna srca” skandinavskog naroda


Kada govorimo o Švedskoj i Šveđanima, jedan od najčešćih epiteta koje im pripisuju je hladnoća. Istina je da se ova skandinavska zemlja može pohvaliti prilično oštrom i nimalo blagom klimom. Mogli bi se čak složiti da su Šveđani hladniji ili, bolje reći, suzdržaniji ljudi u odnosu na nas. Međutim, činjenica je da se čak i njihova hladna fasada topi što se tiče sporta. Šveđani ne samo da prate, već su i jedan od najvatrenijih ljubitelja hokeja na ledu na celom svetu. Gotovo svake godine ruše rekorde gledanosti i posjećenosti utakmica svojih nacionalnih i lokalnih timova. Hokej na ledu u Švedskoj drži jedan zanimljiv rekord. Naime, sezona 2013-14 sa skoro 2 miliona gledalaca bila je najgledaniji sportski događaj u istoriji sporta u ovoj zemlji. Baza navijača raste je iz godine u godinu. Sve do 1990. godine, kada ga je pretekao fudbal, mogao se pohvaliti titulom najpopularnijeg sporta u ovoj zemlji. Prema najnovijim istraživanjima, čak 39% stanovništva odabralo je hokej na ledu kao svoju omiljenu sportsku aktivnost. Zanimljivo je da je hokej na ledu podjednako popularan i među muškarcima i među ženama.


Bogata povijest dugačka više od veka


Budući da je istorija i porijeklo samog hokeja na ledu prekriveno velom tajne, ne čudi što se ne zna ko je taj sport, kada i kako, doveo na evropsko tlo. Ono što sigurno znamo je da se prema zapisima hokej na ledu u Švedskoj pojavio se 1912. godine, a osam godina kasnije postali su članovi velikog Međunarodnog saveza hokeja na ledu. U početku su svi turniri bili organizirani pod pokroviteljstvom Švedskog nogometnog saveza. Međutim, to nije dugo potrajalo, a 1922. godine u Stockholmu je osnovano Švedsko udruženje hokeja na ledu. Upravo se ovaj događaj može smatrati jednim od ključnih koji je doveo do procvata ovog sporta u Švedskoj. O uspjehu ove države u hokeju govori i činjenica da je švedska muška reprezentacija danas dio prestižne šestorke, koja uključuje reprezentacije Finske, SAD-a, Kanade, Rusije i Češke. "Velika šestorka" danas dominira hokejem na ledu i gotovo je svaka utakmica između njih pravi spektakl. Postoji i veliki broj profesionalnih hokejaša, trenutno se čak 56.000 Šveđana profesionalno bavi ovim sportom.


Prva liga - sportska poslastica u kojoj uživaju i željno iščekuju ljubitelji hokeja na ledu ne samo u Švedskoj već i širom svijeta


Kako je hokej na ledu drugi najpopularniji sport u Švedskoj u ovoj zemlji, ne čudi što se u njega puno ulaže. Neke od najboljih i najopremljenijih dvorana za ovaj sport na svetu nalaze se upravo u ovoj zemlji. Također, činjenica da imaju prilično velik broj nacionalnih i regionalnih liga u muškoj i ženskoj kategoriji ne bi nas trebala puno iznenaditi. Postoji nekoliko liga čija kvaliteta privlači pažnju ljubitelja hokeja širom svijeta, mnogi čak putuju tisućama kilometara kako bi uživo gledali spektakularne mečeve. Jedna od najvećih i najstarijih liga je 1. liga popularnija kao SHL (Švedska hokejska liga). Ovaj događaj službeno se održava od 1975. godine, iako su neki slični formati postojali i ranije. Četrnaest najboljih timova u hokeju na ledu u Švedskoj sudjeluju i svaku utakmicu pretvaraju u pravi sportski praznik. Prva liga jedan je od najpopularnijih događaja u Švedskoj, broj gledatelja raste iz godine u godinu, prosječna posjećenost utakmice po sezoni je oko 7 hiljada. Zanimljiva je činjenica da je SHL jedna od najgledanijih hokejaških liga u Europi. Sezona 2011-12. proglašena je najposjećenijim hokejaškim događajem u cijeloj Europi, a što se tiče gledanosti, poklapala se i sa velikim svjetskim događajima. Ono što je jedan od epiteta koji se prati gotovo od osnivanja je da je 1. liga Švedske jedan od najneizvjesnijih događaja na svijetu, sve su ekipe izuzetno kvalitetne i do playoff-a nije sigurno ko će osvojiti postolje. Jedan od najuspješnijih timova u historiji ove lige je Djurgårdens IF s čak 16 osvojenih titula. Posljednjih godina veliku pažnju privlače Färjestad BK i trenutni prvak Frölund HC, čija je titula 2019. bila peta po redu.


Pratite i kladite uz fantastične BONUSE na utakmice hokeja na ledu u Švedskoj, jednoj od najboljih zemalja u ovom sportu


Uverite se zašto je Švedska jedna od najboljih, a utakmice u hokeju na ledu njenih  nacionalnih reprezentacija prava poslastica za sve ljubitelje širom svijeta u ovom sportu. Meridianbet, kao i obično, nudi svim svojim korisnicima, pored najboljih i najuzbudljivijih utakmica, i odlične kvote za klađenje. Još niste registrovani? Registrujte se što je prije i zgrabite nevjerovatne BONUSE koje smo spremili za sve naše korisnike. Uživajte u najboljim utakmicama 1. lige i kladite se na svoje favorite. Ukoliko želite da osetite pravi nalet adrenalina i neizvesnosti koju svaka utakmica u hokeju na ledu obećava Meridianbet nudi Vam mogućnost i klađenja uživo.

Vrh strane
Tiket
Status tiketa
Proveri tiket