Top Lige
Sportovi

FA Ženska Superliga

Sortiraj po
Vreme
Liga
Vreme:
1H
3h
Danas
3 dana
Sve
Mečevi Antepost
Fudbal
Konačan Ishod
1
X
2
Konačan Ishod
1
X
2
Dupla Šansa
1X
12
X2
Konačan Ishod & Golovi
1&2+
2&2+
1&3+
2&3+
Dupla šansa & Ukupno Golova
1X & 2+
12 & 2+
X2 & 2+
Dupla šansa & Ukupno Golova
1X i 3+
12 & 3+
X2 i 3+
I Pol. Konačan Ishod
1
X
2
Duple Opklade
1&2-4
1&2-5
2&2-4
2&2-5
Poluvreme-Kraj
1-1
X-1
X-2
2-2
Ukupno Golova 2.5
Manje
O/U
Više
Ukupno Golova 2.5
Manje
O/U
Više
Ukupno golova 3.5
Manje
O/U
Više
Ukupno golova 1.5
Manje
O/U
Više
Ukupno golova 1.5
Manje
O/U
Više
Golovi I Poluvreme 0.5
Manje
O/U
Više
Multigolovi
1-3
2-3
2-4
3-4
Golovi Kombinacije
I1+&II1+
I2+&II1+
I1+&II2+
I 1-3&II 1-3
Najefikasnije Poluvreme
1>
2 >
1=2
Oba Tima Daju Gol
GG
GG&3+
GG&4+
Oba Tima Daju Gol
GG
GG&3+
GG&4+
Oba Tima Daju Gol Kombinacije
I GG
II GG
IGG & IIGG
GG&I2+
Konačan Ishod & Oba Tima Daju Gol
1 & GG
X & GG
2 & GG
Dupla šansa & Oba Tima Daju Gol
1X & GG
12 & GG
X2 & GG
Duple Opklade
GG&D2+
GG&G2+
GG&2-3
GG&2-4
Engleska - FA Ženska Superliga
12:00
09.12
Manchester City WFC (W)
Aston Villa WFC (W)
1.17
6.20
12
2.60
2.5
1.42
2.05
2.23
3.30

Uzlazna putanja popularnosti ženskog fudbala

Fudbal je jedan od rijetkih sportova koji se može pohvaliti izuzetnom bazom navijača koja je tijekom godina samo još više rasla. Od datuma svog zvaničnog osnivanja 1863. godine do danas, može se zapaziti porast kako u njegovoj popularnosti, broju profesionalnih igrača ali i priliva novca, zbog čega se danas ova sportska aktivnost doživljava kao ozbiljan biznis. Ukupan broj obožavatelja širom svijeta, koji iznosi nevjerovatnih 3,5 milijardi, govori u prilog tome i nijedan drugi sport ne može da priđe tom broju. S obzirom na tako veliku popularnost i rasprostranjenost u gotovo svim zemljama svijeta, ne iznenađuje da postoje različite varijante fudbala. Počevši od malog fudbala, američkog fudbala, australijskog fudbala pa sve do ragbija. Iako smo svi navikli i uživamo u svim tim različitim vrstama fudbala, istina je da nekako godinama prevladava stereotip da je ovaj sport muška aktivnost. Taj stereotip nikako nije opravdan, pogotovo ako uzmemo u obzir da se ženski fudbal razvijao gotovo paralelno s muškim. Činjenica koja govori u prilog tome je da je prva igra u ženskom fudbalu odigrana tek 30 godina nakon zvanične prve utakmice u ženskom fudbalu. Stručnjaci se danas slažu da je ženski fudbal doprinio razvoju fudbala koliko i muški. Posljednjih godina godina može se primijetiti mali pomak u razbijanju ovog stereotipa. Navijači su sve više privlačeni i opijeni nogometnim utakmicama među pripadnicama ljepšeg spola. Broj profesionalnih fudbalerki raste iz godine u godinu i trenutno iznosi nevjerovatnih 45 miliona. Zanimljivo je da je na 3. svjetskom kupu u fudbalu zabilježeno tada rekordnih 100.000 navijača koji su sa oduševljenjem navijali za reprezentacije Kine i SAD.

FA ženska superliga mjera prestiža engleskog fudbala

Kako popularnost ženskog fudbala danas raste, ne čudi što broj turnira raste iz sezone u sezonu. Danas gotovo svaka velika ekipa u svijetu muškog fudbala ima svoju žensku ekipu. S povećanjem broja timova došlo je do izvanrednog skoka u kvaliteti istih. Danas imamo veliki broj turnira i liga, kako na svjetskom tako i na nivou nacija u kojima se kvalitet ženskih timova može odmeriti. Samo u Evropi zabilježeno je preko 20 nacionalnih liga, a mnoge od njih mogu se pohvaliti popularnošću i kvalitetom, što je zaista na zavidnoj razini. Jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih super liga u ženskom fudbalu zasigurno je FA ženska superliga, pandan FA kupu u muškom fudbalu. FA Women Super League je prestižni turnir koji se održava u Engleskoj i mjesto je na kojem najbolji timovi u ženskom fudbalu mogu testirati svoje umeće. Osnovana je prije 50 godina, tačnije 1970. godine, i održava se jednom godišnje. Prvobitno je organizirana pod pokroviteljstvom Svjetske ženske fudbalske asocijacije (WFA). Kasnije, kada je 1993. osnovan Engleski fudbalski savez (FA), preuzeo je tu ulogu i malo izmijenio pravila turnira. Ideja o osnivanju proizilazi iz želje da se napravi pandan za mušku verziju ovog turnira, FA kup, koji se održava od 1871. i još uvijek važi za jedno od najkvalitetnijih i najgledanijih prvenstava u fudbalu na svijetu.

Kvalitet je razlog zbog kojeg je FA ženska superliga osvojila svjetsku publiku

Kada je održano prvo kolo FA ženske superlige, sudjelovalo je samo 71 tim, uključujući Škotsku i Wales. Vremenom je taj broj porastao tako da danas, samo 50 godina od osnivanja ovog turnira, na njemu učestvuje oko 290 ekipa. U sezoni 2018-19. ovaj broj je dostigao rekordnih 293, a vjeruje se da će doseći i 300 u narednim sezonama.Uprkos tolikom porastu tima, kvalitet nije nešto što je preživjelo bilo kakav gubitak. Naprotiv, pravila i forme koje svaka od ekipa mora slijediti kako bi postala deo ove superlige pooštrena su tako da samo timovi izuzetnog kvaliteta mogu biti dio ovog prestižnog turnira. Iako se radi o turniru engleskih ekipa, FA ženska superliga je stekla svjetsku popularnost i danas je emitiraju brojne televizije širom svijeta, poput BBC. Također, broj ozbiljnih sponzora s godinama raste, pa tako i novac osvajaju najbolje ekipe.

Najtrofejniji timovi i trenutno najveće zvijezde FA ženske superlige

Biti u superligi engleskog ženskog fudbala mnogi već smatraju velikim uspjehom i privilegijom. Ukoliko pogledate koju utakmicu uvjeriti ćete se da su sve ekipe zaista dobre i izuzetno kvalitetne. Međutim, biti na samom vrhu privilegija je koju su rijetki imali. Jedan od najtrofejnijih i najpopularnijih timova je Arsenal. U istoriji FA ženske superlige, ovaj tim je upisan zlatnim slovima jer je uspeo da osvoji titulu čak 14 puta, dok je u finalu bio 16 puta. Titulu je posljednji put osvojio u sezoni 2015-16. dok je 2018. godine bio u finalu i izgubio od Chelsea. Arsenal je sigurno jedna od ekipa koja je zvijezda ove superlige i od koje se svake godine može očekivati puno. Zasluženo je spomenula tim Southampton, koji je ujedno i pobjednik prve FA ženske ženske superlige, a godinama kasnije pokazivao je izuzetan kvalitet i ostvariovao zavidne rezultate. Osvojio je ukupno 8 titula. Istina, posljednjih godina nije pokazao zavidan kvalitet, ali je važan za istoriju ovog turnira. Nekako je nemoguće preskočiti tim koji posljednjih godina privlači izvanrednu pažnju svojom dinamičnom i nepredvidivom igrom, ali i nevjerovatnom predanošću svojih igrača, ekipe Manchester City. Ovaj tim je trenutni nositelj titule jer su u finalu 2019. ubedljivo porazili ekipu West Ham United sa 3-0. Arsenal, Manchester City i Chelsea su tri ekipe koje zaista imaju kvalitetne timove i koji će zasigurno organizirati spektakl za nas u narednim sezonama. Spektakl koji svi jedva čekamo i zbog kojih je FA ženska superliga stekla popularnost.

Pratite najuzbudljivije utakmice u FA Ženskoj Superligi, kladite se na svoje favorite uz nikada veće BONUSE

Uverite se zašto je FA ženska superliga jedna od najgledanijih na svijetu. Uživajte u klađenju na svoje omiljene klubove s odličnim kvotama koje je za Vas pripremila Vaša omiljena sportska kladionica Meridianbet. Registrujte se odmah i ne propustite više nijednu od zanimljivih utakmica FA Ženske Superlige. Pripremili smo odlične kvote i fenomenalne BONUSE za klađenje na sve naše koriisnike. Odaberite utakmicu, svoje favorite, kladite se, zavalite u fotelju i uživajte u svom omiljenom sportu.

#BBD0E0 »
Vrh strane
Tiket
Status tiketa
Proveri tiket