Hokej na ledu Finska

Events Outrights
Liiga

Lagani uspon i procvat hokeja na ledu u Evropi


Često se dogodi da mnoge sportove ponekad čak i nesvjesno povezujemo s određenim zemljama, iako to nije u potpunosti opravdano. Tako, na primjer, kada govorimo o ragbiju, obično mislimo na američki kontinent, badminton povezujemo s azijskim zemljama poput Japana, kriket povezujemo s Engleskom, a lista se jednostavno nastavlja.. Često su te asocijacije napravljene na osnovu toga što se poreklo tih sportova vezuje upravo za ove zemlje. Međutim, sve je češće da ove zemlje više nisu najistaknutije u tim sportovima i da su druge preuzele vodstvo u pogledu ulaganja, kvaliteta igrača i igre, a time i u osvajanju medalja na najvećim svjetskim takmičenjima. Dobar primjer za to je hokej na ledu. Naime, ovaj sport je najčešće povezan sa Kanadom ili zemljom u kojoj je nastao, Amerikom. Tačno je da je prilično popularan u Kanadi, proglašen je čak i nacionalnim sportom ove zemlje. Međutim ne možemo pobeći od činjenice da druge zemlje posljednjih decenija taj sport "preuzimaju" sa sjevernoameričkog kontinenta. Evropske zemlje sve više zauzimaju postolja najvećih takmičenja u ovom sportu. Rusija, Češka, Švedska i prvenstveno Finska danas su najzaslužnije za povećanu popularnost hokeja na ledu u Evropi. Tome u prilog govori činjenica da gotovo 30% profesionalnih hokejaša na svijetu dolazi samo iz Evrope. Takođe, najveći porast broja navijača hokeja na ledu u posljednjih nekoliko decenija zabilježen je na evropskom tlu.


Dinamičnost, brzina i nepredvidljivost osobine kojima je hokej na ledu osvojio srca Finaca


Hokej na ledu nosi titulu jednog od najuzbudljivijih sportova na planeti i to zahvaljujući fanovima koji to najčešće opisuju ovim epitetom. Brzina kretanja hokejaša i paka, poznate lopte u ovom sportu, nešto je što podiže i održava adrenalin i našu pažnju na visokom nivou čak i kada gledamo utakmicu sa malih ekrana. Vjerovatno se zbog toga brzo proširio svijetom, uključujući Finsku. Još jedna činjenica koja uvelike doprinosi popularnosti ovog sporta u ovoj skandinavskoj zemlji je činjenica da se sve utakmice igraju u zatvorenom. S obzirom na to da glavna prepreka bavljenju sportom u Finskoj jesu ne tako ugodni vremenski uslovi, činjenica da je hokej neovisan o njima samo dodaje nevjerojatan plus ovom sportu. Podaci iz mnogih studija govore u prilog činjenici da su Finci jednostavno opsednuti ovim sportom. Naime, Finska je četvrta zemlja na svijetu, nakon Kanade, SAD-a i Rusije, po broju profesionalnih hokejaša. Trenutno je registrovano gotovo 65.000, što je impresivna brojka u odnosu na veličinu ove zemlje i ukupnog stanovništva. Takođe, prosječna posjećenost svake od utakmica u finskoj ligi je oko 5 hiljada, plus nekoliko puta više od broja koji mečevi prate od kuće. I na kraju, vrlo je zanimljivo da je hokej na ledu treći u konkurenciji najpopularnijih sportova koje djeca mlađih uzrasta treniraju u Finskoj.

Stoljeće postojanja hokeja na ledu u Finskoj


Kako je istorija hokeja na ledu dosta kontraverzna i još uvek nije potpuno razjarena ne može reći sigurno je koliko je vremena prošlo od trenutka kada je ovaj sport napustio svoju kolevicu, Severnu Ameriku, a počeo je osvajanje sveta. Prvi zvanični podaci o ovom sportu u Finskoj datiraju iz 1920. godine, iste ove godine ovaj sport debitovao je na Olimpijskim igrama. Osam godina kasnije osnovno je i glavno upravljačko telo Finskog saveza hokeja na ledu koje je samo godinu dana kasnije i postalo deo Internacionalnog saveza hokeja na ledu. U početku Finci nisu bili toliko primereni na međunarodnom nivou. Međutim bitna godina za Finsku u ovom sportu bila je 1995. kada je finska muška reprezentacija osvojila treće mesto na svetskom prvenstvu. Možemo reći da je od tada počeo uspona i vladavine Finske u hokeju na ledu. Danas obe reprezentacije, muška i ženska, nalaze se na trećem mjestu svetske liste najboljih timova. Finska se danas može pohvaliti osvajanjem brojnih medalja na najprestižnijim svetskim takmičenjima i u izuzetno ozbiljnoj konkurenciji kakva vlada u ovom sportu. Na Olimpijskim igrama osvojili su 2 srebrne i 6 bronzanih medalja. Osvojili su čak 3 zlatne medalje na svetskim prvenstvima od kojih je poslednje zlato zasijalo 2019. godine u Slovačkoj. Pored toga, zlatne, srebrne i bronzane medalje krasile su se vratove muških i ženskih reprezentativaca Finske na takmičenjima europskog i svetskog nivoa.


Liiga - najprestižnije takmičenje u hokeju na ledu u Finskoj


Kako to obično biva u sportu, osvajanje medalja i svjetskih titula popraćeno je ogromnim rastom popularnosti, ali i zanimanjem za treninge i profesionalno bavljenje tim sportom. Od svjetskog zlata 1995. godine, broj hokejaša u Finskoj počeo je brzo rasti, što je dovelo do potrebe za većim brojem klubova i turnira na nacionalnoj razini. Danas se u gotovo svakoj regiji Finske doista održavaju niz prilično kvalitetnih turnira. Jedan od najpoznatijih, najkvalitetnijih i najprestižnijih turnira na nacionalnom nivou je Liiga. Osnovan je 1975. godine i prati ga burna istorija. Počevši od promjene imena, nekada se zvala SM-liga kako je često zovu mnogi i danas, pa sve do promene pravila. Danas se 15 najboljih timova bori u ovoj finskoj ligi. Ukupno se igra 60 utakmica, a svaki tim igra 4 utakmice sa svim ostalim timovima plus 2 s najvećim lokalnim protivnicima. Ova liga je jedan od najgledanijih sportskih događaja u Finskoj, a mnogi ljubitelji hokeja širom svijeta također vole gledati utakmice zbog kvaliteta koji ih prati. Najveći broj titula, čak 10, osvojila je izuzetno kvalitetna ekipa Tappara koja i danas važi za jednu od najvalitetnijih ekipa Finskog hokeja na ledu. Dok je HPK tim osvojio titulu 2019. godine, što je bila druga titula otkad igra u ovoj ligi.


Pratite i kladite se uz mega BONUSE na najbolje utakmice hokeja na ledu u Finskoj, jednoj od najprestižnijih evropskih liga u ovom sportu


Uživate u pravim i najkvalitetnim utakmicama u hokeju na ledu prateći utakmice finske lige. Jedna od najboljih i najpoznatijih svjetskih liga u ovom sportu sigurno će zadržati vašu pažnju i uzbuđenje na maksimalnom nivou. Vaša omiljena sportska kladionica Meridianbet trudi se uvijek napraviti najbolji izbor za Vas i odabrati najuzbudljivije mečeve za klađenje. Registrujte se odmah i iskoristite nikada veće BONUSE koje smo spremili za sve naše korisnike. Pratite mečeve uživo i kladite se na Vaše favorite uz odlične kvote.

Top of Page
Ticket
Ticket status
Check ticket