Golf Klađenje

Events Outrights
Barracuda Championship
Outrights
Dana Open
Dana Open Outrights
LIV Golf United Kingdom
Outrights
Presidents Cup
Outrights
Price Cutter Charity Championship
Outrights
Ryder Cup
Outrights
The Open Championship
Outrights
US Masters Tournament
Outrights
US Open
Outrights
US PGA Championship
Outrights

Sport Golf Klađenje


Golf je sport koji se igra individualno ili ekipno. Igra se tako što igrač treba golf palicom da udari golf lopticu i ubaci je u rupu terena, pridržavajući se određenih pravila. 


Sport golf se igra tako da se prvi udarac jedne rupe završi sa tee. Sljedeći udarac kreće od mjesta gdje je stala loptica i tako sve redom dok se loptica ne utjera u rupu. U momentu kada loptica stigne na zelenu površinu oko rupe, ona se patuje odn. udara se tako da se kotrlja po zemlji, dok ne upadne u rupu. Na terenu se nalaze i razne prepreke.


MeridianBet sportska kladionica priža ti mogućnost saznanja najvažnijih informacija o golfu. Kako se radi na popularizaciji ovog sporta u našoj zemlji, sve više ljudi se interesuje i za klađenje na ovaj sport. Probaj i ti i priključi se onima koji uveliko sastavljaju tikete kladeći se na sport golf. 


U našoj bogatoj ponudi ćeš pronaći najpopularnije igre vezane za golf, kao i sve mečeve na koje budeš poželio da se kladiš. Pogledaj najveće kvote za sport golf na teritoriji Bosne i Hercegovine, mudro ih iskoristi i već danas postani sretni dobitnik vrijednih novčanih dobitaka. 


Kako je postalo popularno online klađenje, klađenje bez odlaska u kladionicu, dovoljno je biti registrovan na stranici MeridianBet ili instalirati našu mobilnu aplikaciju i možeš igrati što god poželiš, bilo kada i bilo gdje.


Ako voliš da se kladiš na mečeve koje su u toku, da predviđaš preokrete, klađenje uživo je definitivno nešto što ne smiješ propustiti. U MeridianBet-u možeš da se kladiš uživo na sve golf mečeve. Sve što trebaš učiniti je sastaviti pametni tiket i propratiti sport golf mečeve iščekujući veliki dobitak.


Kako bi tvoje klađenje bilo još uspješnije, statistika koju nudimo za sve popularne sportove, pa i za golf, može ti pomoći u analizi. Saznaj sve o sastavima timova, dosadašnjim uspjesima ili neuspjesima na terenu. Napravi proračun i ne dozvoli sebi da tvoje klađenje na golf ikada više bude neuspješno.


Pored klađenja na sport golf, pronađi i druge sportove na koje bi mogao da se kladiš kao što su stoni tenispikadohokej na ledubejzbol. Pored ovih sportova u našoj ponudi su i svi drugi popularni sportovi koje pratiš i za koje misliš da bi ti mogli donijet novčanu dobit. Kombinuj sportove, miksaj igre i neka ti beskrajno zabavan svijet klađenja postane još zabavniji uz velike svote novca koje možeš osvojiti kladeći se u MeridianBet sportskoj kladionici.


Registruj se, uplati sredstva i osjeti slast klađenja na sport golf u kladionici MeridianBet.


Istorija Sporta Golf


Smatra se da je golf jedan od najstarijih sportova u istoriji. Još u Rimskom carstvu, za vreme vladavine Cezara, igrala se igra sa štapom i kožnom loptom, gde je cilj igre bio ubaciti loptu u rupu. Lopta je bila mnogo veća od današnje. Ova igra nosila je naziv paganica. Zajedno sa kineskom igrom čujvan, koja je bila popularna između 8 i 14 vijeka, čine preteče današnjeg golfa.


Holandija, Francuska i Engleska se takođe smatraju zemljama koje mogu biti kolevke golfa, jer su i u njima postojale igre iz kojih se kasnije razvio golf.


Savremeni počeci golfa vezuju se za Škotsku i 14. vek. Pretpostavlja se da je golf nastao iz igre pastira koji su čuvali ovce po pašnjacima. Tereni su im bili široki pašnjaci, rupe - zečje ukopine na površini zemlje, a palice su pravili od drveta. 


Džejms VI je bio prvi škotski kralj koji je počeo da proučava igru golf. Njegovu unuku Meri optužili su, jer je toliko volela da igra golf, da je otisla na jednu partiju golfa, nekoliko dana poslije smrti svog supruga.


Najstariji aktivni golf klub na svijetu osnovan je 1854. godine pod nazivom Kraljevski i antički golf klub Sent Endruz.


Otvoreni šampionat predstavlja najstariji golf turnir na svijetu. Ovaj turnir prvi put je odigran 1860. godine.


Golf je na Olimpijske igre uveden tek 2016. godine, ali ipak uz fudbal i košarku važi za jedan od najpopularnijih sportova na svijetu.


Tiger Woods


Eldrik Tont je najpoznatiji američki golf igrač. Najpoznatiji je po svojim brojnim titulama koje je osvojio u ovom sportu, ali i po tome što je proveo najviše nedelja u istoriji ovog sporta kao prvi na rang listi.


Još kao mali dobija nadimak Tiger što znači tigar, pa i sam menja svoje ime u Tiger Woods.


Od njegovih brojnih uspjeha ističu se sljedeći uspjesi:


 • U osmoj godini osvaja Svjetsko juniorsko prvenstvo u golfu

 • Sa 18 godina postaje najmlađi amaterski igrač golfa u SAD-u

 • I u seniorskoj konkurenciji zabilježio je brilijantne rezultate

 • Na velikim golf turnirima osvojio je 14 trofeja 

 • Čak 71 put osvojio je PGA turnire

 • Najmlađi je od svih igrača golfa koji je osvojio Grend slem (ukupno 3 puta)

 • Svjetska golf asocijacija proglašavala ga je 10 puta igračem godine


Sa malim prekidima u karijeri i dalje igra golf na profesionalnom nivou. Njegova godišnja zarada 2015. godine iznosila je 105 miliona američkih dolara, što ga je učinilo najplaćenijim sportistom na svijetu.


Golf pravila igre


Golf pravila igre su mnogobrojna. Sva pravila važe za sve muške i ženske golf igrače i svi igrači pridržavaju se ovih pravila i fer-plej igre, kako bi na pravedan način stigli do pobjede.


Neka od golf pravila igre tiču se:


 • Ponašanja igrača na terenu

 • Terena

 • Takmičenja

 • Opreme


Ponašanje igrača na terenu


Golf pravila igre podrazumijevaju igru na terenu sa 18 rupa. Igra se lopticom i palicom, a cilj je ubaciti lopticu u rupu terena.


Igrač igra na terenu kakav je zatekao i udara lopticu sa mjesta na kome ju je zatekao. Postoje izvjesni izuzeci kad igrač mjenja uslove za igru na terenu jer je to neophodno.


Od igrača na terenu se očekuju da poštuju sva golf pravila igre, ne uznemiravaju druge igrače, igraju savjesno, brinu o tome da se ne pravi nepotrebna šteta na igralištu.


Svako golf takmičenje ima propisane kodekse ponašanja kojih se igrači moraju pridržavati.


Ukoliko se golf pravila ne poštuju, igrač može biti diskvalifikovan.


Igrač mora da prihvati kaznu ukoliko sudija smatra da je prekršio neko pravilo. Kazne se mogu ticati kazne od jednog udarca, opšte kazne ili diskvalifikacije.


Površina golf terena


Omeđeno igralište je teren na kome se igra golf. Van granica terena nalazi se aut. Jedan teren može imati 18 polja, a njegova dužina iznosi od 5 do 7 km. Dužina jednog od 18 polja može iznositi između 60 i 600m.


Teren se sastoji od 4 posebna područja igrališta i jednog opšteg područja koje ne obuhvata ova četiri.


Ostala četiri područja su:


 1. Polazište sa kojeg se započinje igra na rupi na kojoj se igra;

 2. Područja kažnjavanja;

 3. Bankeri;

 4. Grin na rupi na kojoj igrač igra.


Termini u golfu


Svako polje na terenu u golfu ima svoj PAR - prosečni profesionalni rezultat. To znači da profesionalnom igraču treba tačan broj udaraca u okviru tog polja. Postoje i sljedeći termini, koji se tiču golf pravila: 


 1. Udarac iznad PAR vrijednosti - Bogey

 2. Dva udarca iznad ove vrednosti - Double Bogey

 3. Jedan udarac ispod PAR vrijednosti - Birdie

 4. Dva udarca ispod ove vrednosti - Eagle

 5. Polje koje se odigra samo s jednim udarcem - Hole in one


Takmičenje


Postoje dva oblika igre - meč-plej ili stouk-igra. U meč-pleju dva protivnika igraju jedan protiv drugog na osnovu toga ko pobjeđuje, izgubi ili ostvari nerješen rezultat na rupi, dok se u stouk-igri svi igrači takmiče jedan protiv drugog na osnovu ukupno ostvarenog rezultata.


U takmičenjima koji za osnovu imaju samo broj udaraca, igrač se takmiči tako što se u obzir uzima njegov ukupni broj udaraca na rupi ili u krugu, dok se hendikep ne uzima u obzir, što je takođe spada pod bitna golf pravila.


U hendikep takmičenjima neto rezultat igrača je bruto rezultat koji je korigovan udarcima igračevog hendikepa.


Igrač pobjeđuje na rupi kada završi igru na rupi sa manjim brojem udaraca od svog protivnika, kada protivnik preda igru na rupi ili dobije opštu kaznu. 


Nerješen rezultat nastaje kada oba igrača na rupi imaju isti broj udaraca, kada se igrači dogovore jer smatraju da su postigli nerješen rezultat na rupi. 


Igrač pobjeđuje na meču kada ima bolji rezultat od protivnika na više rupa, kad protivnik preda meč ili ukoliko bude diskvalifikovan. 


Igrač može predati udarac, rupu ili meč.


Igrači se međusobno prate, tako da svaki može odlučiti kako da igra sljedeći udarac. Ako protivnik dosta zaostaje ne mora se mnogo truditi na svom posljednjem udarcu na rupi.


Igrač dobija opštu kaznu ako saopšti pogrešan broj udarca tokom igranja na rupi ili ako saopšti pogrešan broj udarca pošto je završena igra na rupi.


Oprema


Na jednom golf meču igrač mora koristiti posebnu opremu za golf. Tu spadaju prvenstveno štapovi za golf i loptice. Igrač ne smije koristiti više od 14 štapova i ograničen je u korišćenju druge pomoćne opreme. Kada se štap ili loptica oštete pri igri postoje tačno određena pravila prema kojima se oštećena oprema mijenja i u igru uvodi nova, da ne bi dolazilo do kažnjavanja i zloupotrebe u igri.


Loptica za golf materijal


Postoje tri vrste loptice za golf:


 • wound

 • solid

 • range


Wound loptica se najčešće koristi i napravljena je od tvrdog jezgra oko koga je obmotana gumena traka dužine oko 15m. Oko gume nalazi se ljuska od balata (mekši materijal) ili surlina (tvrđi materijal), a tu su i udubljenja koja produžuju let loptice.


Mini golf pravila igre


Pravila mini golfa slična su pravilima sporta golfa. Najveća razlika između golfa i mini golfa je u dimenzijama terena, koji je u mini golfu manji. A u skorije vrijeme grade se i tereni za mini golf od betona.


Zanimljivo, zar ne? Počni da pratiš kraljevski sport i neka ti on postane omiljen. Dozvoli da te ponese golf euforija prilikom svakog meča. Ne zaboravi, također, da iskoristiš sve informacije koje ti nudi MeridianBet i postaneš uspješan u klađenju na golf.Top of Page
Ticket
Ticket status
Check ticket